četrtek, 4. oktober 2007

Vroče točke poletja

Ar­heo­loš­ko naj­diš­če Ma­rof
Na vrhu Ma­ro­fa sko­zi po­let­ne me­se­ce prid­no de­la­jo no­vo­meš­ki ar­heo­lo­gi, ki pod zem­ljo že več de­set­le­tij ved­no zno­va naj­de­jo zelo sta­re pa tudi zelo lepe re­či. Njim po­ma­ga­jo tudi štu­den­ti, ki pa po­leg le­pih in sta­rih re­či tu iš­če­jo tudi zna­nje. Ni da bi člo­vek oko­li njih lo­ma­stil kaj do­sti po­go­sto, a če ste ve­lik lju­bi­telj ar­heo­lo­gi­je in mu­ze­jev, vam bo naj­brž za­ni­mi­vo vsaj kraj­ši čas opa­zo­va­ti, od kod pri­de ti­sto, kar vi­di­te v mu­ze­ju. Da, tudi štor­klje ne no­si­jo več otrok.


Zvo­nik ka­pi­telj­ske cerk­ve
Sko­raj ni mo­go­če, da ne bi prak­tič­no na vsa­kr­šni poti po No­vem me­stu ug­le­da­li ali celo za­sli­ša­li vi­so­ke­ga zvo­ni­ka got­ske ka­pi­telj­ske cerk­ve. Le red­ki pa so ime­li mož­nost gle­da­ti me­sto in dalj­no oko­li­co z vrha tega zvo­ni­ka. Raz­gled je v vse sme­ri prav ču­do­vit. Če vam pri opa­zo­va­nju oko­li­ce še zvo­no­vi ne­kaj­krat od­bi­je­jo, pa je vse sku­paj to­li­ko bolj pre­se­net­lji­vo. Kako na vrh? Še ved­no zgolj z do­vo­lje­njem od­go­vor­nih na ško­fi­ji. A zna­no je, da lepa be­se­da vi­so­ko me­sto naj­de.

Vrh Ra­go­ve­ga loga
Ko­mur ne uspe na vrh zvo­ni­ka ka­pi­telj­ske cerk­ve, ta lah­ko lepo Novo me­sto zviš­ka ob­ču­ti ne­da­leč stran. Na vrhu Ra­go­ve­ga loga je to mo­go­če. Tja se naj­la­že pri­de po poti s ce­ste, ki od Ra­gov­ske vodi pro­ti Loč­ni. Če bo­ste tja­kaj s sabo po­pe­lja­li svo­je naj­ljub­še bit­je, ode­jo in ple­te­no ko­ša­ro do­brot, ste si za­go­to­vi­li ču­do­vit del dne­va na trav­ni­ku na vrhu ene­ga iz­med no­vo­meš­kih gri­čev. Kak senč­nik ne bo od­več, če bo te­daj son­ca malo pre­več.


Gor­jan­ci
Naj­po­go­ste­je je pri­mer, da se avto par­ki­ra v Ga­br­ju. Vi­še se z av­tom ni spo­dob­no pe­lja­ti. Od tam se gre peš prek gozd­na­te­ga, rav­no prav oh­la­je­ne­ga po­boč­ja Gor­jan­cev. Ho­di­ti ve­lja po­ča­si, pa­met­no pa je, če se vmes us­ta­vi­te na eni od raz­gled­nih jas. Tudi spa­nec v vi­so­ki tra­vi je lah­ko ču­do­vit. Od Ga­br­ja do pla­nin­ske­ga doma Gos­po­dič­na bo­ste ra­bi­li le kak­šne tri­če­trt ure. Tik pod pla­nin­skim do­mom je tre­nu­tek za po­ži­rek ali več os­ve­žu­jo­če iz­vir­ske vode. Ta pom­la­di še tako za­kr­ne­lo telo in duha. Kdor si je v pla­nin­skem domu opo­mo­gel s po­moč­jo Mr­har­je­vih do­brot, pa se bo za­go­to­vo dvig­nil še vi­še, vsaj vse do Tr­di­no­ve­ga vrha, kjer bo lah­ko v roke se­gel na­šim so­se­dom s Hr­vaš­ke. In od tam do mor­ja ni več da­leč.


San Se­ba­stian
V osrč­ju no­vo­meš­ke­ga sta­re­ga je­dra, v ob­je­mu trž­ni­ce, mu­ze­ja in gle­da­liš­ča, je lep senč­nat go­stin­ski vrt. A ta vam ne nudi, kot prem­no­gi os­ta­li, le os­ve­žu­joč ko­za­rec piva ali soka, am­pak tudi vr­sto sla­do­led­nih do­brot, majh­nim otro­kom pa po­vr­hu tega še ne­kaj igral. Pa to še kar ni vse. Sko­zi le­toš­nje po­let­je vas na tem vrtu pri­ča­ku­je cela vr­sta zelo za­ni­mi­vih kon­cer­tov, po­to­pi­sov, lut­kov­nih pred­stav za otro­ke in še mar­si­kaj.

Čol­nar­na v Ir­či vasi
V No­vem me­stu ni rav­no naj­laž­ji po­sel naj­ti koga, ki vam bo iz­po­so­dil kanu. V Ir­či vasi, kjer Krka pr­vič moč­no za­vi­je, pa vas pod piz­ze­ri­jo El Do­ra­do ča­ka cela pa­le­ta plo­vil. Udob­ni splav ste naj­brž že oku­si­li, zato je zdaj čas, da se po Krki pre­mak­ne­te še z moč­jo last­nih mi­šic. Le po­ka­ži­te jih svo­ji že­ni ozi­ro­ma pun­ci. Če ni­ste naj­bolj veš­či ve­sla­nja, bo bo­lje, da pri­de­te kak dan prej malo tre­ni­rat, da ne bo­ste z lep­šo po­lo­vi­co v čol­nu do­bi­li pre­več rdeč obraz, ko se bo­ste vr­te­li in vr­te­li na me­stu sre­di Krke. In vas bo no­sil le tok. Le navz­dol.


Ro­ko­del­ski se­jem
Ste spet brez ide­je za da­ri­lo? En­krat na me­sec se vam po­nu­di pri­lož­nost za ne­kaj mal­ce bolj ne­vsak­da­nje­ga, a vsee­no s pre­cej sta­rin­skim pri­di­hom. Vsak prvi po­ne­de­ljek v me­se­cu na­mreč lah­ko na gor­njem delu Glav­ne­ga trga sre­ča­te ro­ko­del­ce, ki po­nu­ja­jo svo­je iz­del­ke. Če ne mo­re­te ča­ka­ta od pr­ve­ga po­ne­delj­ka, pa vam bodo pun­ce, ki jih naj­de­te na splet­ni stra­ni www.drus­tvo-ak­ci­ja.com, rade po­ma­ga­le tudi prej.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Hvala za intiresny Blog